Kandallóbetétek vízfűtéses rendszerbe integrálása

A kandallóknál alkalmazott technológiai megoldások az elmúlt évtizedekben sokat fejlődtek. Az első zárt tűzterű kandallóknál már szükség volt az elsődleges égési levegő szabályozására, majd ez kiegészült a másodlagos (szekunder) levegő használatával. Ez a szilárd tüzelésű kazánokhoz hasonlóan növelte az égés hatásfokát. Ma már a legmodernebb kandallóbetéteknél elektronikus szabályozórendszer irányítja az égést.

Az egész ház fűtése egy kandallóval

A fejlődést két szám mutatja leginkább: míg a nyitott kandallók hatásfoka kb. 30 százalékos, addig

a zárt utóégéssel kombinált prémium kandallóbetétek hatásfoka a 90 százalékot is elérheti.

A gazdaságosabb működés mellett e kandallóbetétek további előnye, hogy az optimális égés következtében a károsanyag-kibocsátás is minimálisra csökken.

A modern kandallóbetétek magasabb hatásfoka teszi lehetővé, hogy az eltüzelt fával egyetlen szoba helyett akár az egész házat felmelegítsük. A megtermelt hőt úgy tudjuk eljuttatni a távol eső szobákba, ha a kandallóbetétet a vízfűtéses rendszerbe integráljuk. Ezután a kandallót – a teljesítménytől, illetve a lakás vagy ház hőszükségletétől függően – az egyéb fűtési rendszerek mellett rásegítésként, vagy akár önmagában is használhatjuk.

Az integrálás lehetőségei

Szerkezeti kialakításuktól függően két csoportba sorolhatjuk a vízteres kandallókat. A nyílt rendszerű vízteres kandallók egy hőcserélőn keresztül adják át a hőt a központi rendszernek vagy egy puffertárolónak, tehát nem csatlakoznak közvetlenül a fűtési rendszerbe. Ebben az esetben szükség van egy minimum 50 literes tágulási tartályra, amelyet a vízteres kandalló felett (például a padlástérben) kell elhelyezni. Ezzel szemben a zárt rendszerű vízteres kandallók beépített hűtőkörrel rendelkeznek és közvetlenül a fűtési rendszerhez csatlakoztathatók.

Ha a kandallót meglévő vízfűtéses rendszerbe akarjuk integrálni, esetleg alternatív fűtési rendszerek használatát is tervezzük (pl. gázkazán, napkollektor), akkor a legáltalánosabb gyakorlat a lemezes hőcserélő vagy puffertároló használata. Ilyenkor a kandalló önálló rendszert alkot, saját vezérléssel és túlmelegedés elleni védelemmel.

Vízfűtéses rendszer tervezése és kialakítása

A vízteres kandallók forgalmazása és beépítése terén szerzett nagy tapasztalatunk lehetővé teszi, hogy

megrendelőinknek a kandallók kiválasztása mellett a fűtési rendszer kialakításában vagy átalakításában is segítsünk.

Víz- és gázszerelésben jártas szakembereink igény esetén válaszolnak a fűtési rendszerrel kapcsolatos kérdésekre, az átalakításokat és a vízteres kandallók rendszerbe integrálását pedig nagy körültekintéssel végzik el.

Írjon nekünk!

Név*

E-mail cím*

Telefonszám

Üzenet

Keressen minket!

SZABÓ KÁLYHAMANUFAKTÚRA

2071 Páty, Somogyi Béla út 105.

+36 30 333 5858

info@szabokalyha.com

Hétfő-péntek: 8:00-16:30
Szombat: Előzetes bejelentkezéssel
Vasárnap: Zárva

Categories:
Clients:
Tags: