Kemencetervezés és -építés

A kemence az egyik legősibb tűzhelytípus. Egykor a családi ház központját jelentette: meleget vitt az otthonokba és a mindennapi étel elkészítésében is nélkülözhetetlen szerepe volt. A kemencét sütés mellett főzés, pörkölés és egyéb konyhai eljárások során is használták és általában fával fűtötték. Bár külső kemencéket is építettek, a hagyományos parasztházban ez a speciális tűzhely az épület közepén, a szoba konyha felőli falánál helyezkedett el, a füstöt kémény vezette el.

Kemence újra divatban

A kemencék alá általában padkát raktak, amely több szempontból is hasznos volt: hőszigetelő rétegként funkcionált, és a kemenceszáj megemelésével megkönnyítette a munkát. Mivel a padka a kemence alapterületénél nagyobb volt, pakolni vagy ülni is lehetett rá. A kemence háta és a fal közötti részt kuckónak vagy sutnak hívták.

Bár a városiasodás és a modern berendezések miatt a kemencék egy időre háttérbe szorultak, manapság ismét egyre többen ismerik fel előnyeit. Olykor önmagában, máskor főzőlapokkal kombinált tűzhellyel (sparhelttel) együtt egyre többen használják otthonukban.

A kemence tervezése

A modern kemence tervezésénél érdemes felhasználni azt a tapasztalatot, amelyet elődeinktől örököltünk. Ez vonatkozik a kemence formájára (kényelmes magasságba emelt ajtó, padka) és a sütőtér kialakítására egyaránt. Az íves kemencetestben a talapzaton keletkező hő egyenletesen verődik vissza, a forró levegő pedig forogni kezd, ami ideális az étel készítése szempontjából. A jó kemencében tűz kialvása után is sokáig lehet sütni.

A kemence külső megjelenésénél már kevésbé kell a hagyományokhoz ragaszkodni, a rusztikus elemeket használó romantikus megoldásoktól a minimalista, letisztult változatokig sokféle stílust alkalmazhatunk. A modern technológia ráadásul már a kemencékhez is több hasznos kiegészítőt tett elérhetővé (dupla falú vagy épp üveges kemenceajtó, beépített hőmérő).

Szakértőink a kemence tervezésekor segítenek a sütési igényeknek megfelelő kemencetest kiválasztásában és a lakás hangulatához illő megjelenés kialakításában is.

Az elképzelések egyeztetése után pontos tervet és árajánlatot adunk, amely a kemence építésének minden költségét tartalmazza.

A kemence építése

A Szabó Kályhamanufaktúra a kemenceépítésnél is ragaszkodik a kiváló minőségű alapanyagokhoz. Csak megbízható gyártók által készített, hitelesített, nagy hatásfokot garantáló kemencetestet használunk. A beépítés során ezt kiváló hőszigetelő anyagokkal vesszük körül a maximális hatékonyság és a hosszú élettartam érdekében.

A kemence építésénél szakértőink ügyelnek a megfelelő, stabil alap és a jól szellőző kémény kialakítására is – utóbbi elengedhetetlen a kemence megfelelő működéséhez.

Ha kültéri kemencét szeretne építtetni, vagy többfunkciós kerti sütő, kandalló, grill tervezéséhez és építéséhez keres segítséget, akkor is szívesen állunk rendelkezésére.

Írjon nekünk!

Név*

E-mail cím*

Telefonszám

Üzenet

Keressen minket!

Szabó Kályhamanufaktúra

2071 Páty, Somogyi Béla út 105.

+36 30 333 5858

info@szabokalyha.com

Hétfő-péntek: 8:00-16:30
Szombat: Előzetes bejelentkezéssel
Vasárnap: Zárva

Categories:
Clients:
Tags: