Budaörsön építettünk be egy KRATKI MBA 17 PBS jobb oldalon egybenyíló kandallóbetétet. A tapasztalatokról a tulajdonost, Homola Saroltát kérdeztük.

kandalló építése BudaörsönMiként merült fel a kandalló ötlete?

Egy új építésű ikerház egyik felében élünk Budaörsön, s az ikerház másik felében lévő szomszédainknak éppen a Szabó Kályhamanufaktúra épített be korábban kandallót. Nagyon megtetszett nekünk, ráadásul nagyon jó véleménnyel is voltak a kivitelezésről. Amikor aztán megkerestük a Szabó Kályhamanufakturát, magunk is tapasztalhattuk, hogy nagyon értik a dolgukat.

Milyen szempontok szerint választották ki a kandallót?

Elsősorban az esztétikai szempontok voltak a döntőek, szerettünk volna letisztult, minimalista stílusú kandallót. Mivel amerikai konyhás nappalink van, szintén fontosnak tartottuk, hogy L alakú kandallóbetétet találjunk, így a konyhából is ráláthatunk a lobogó tűzre.

A kandallóknál lehetőség van hőtárolós falazat kiépítésére, mely hasonlóan működik, mint a cserépkályha – vagyis hosszan sugározza a meleget. Önök azonban a hőelvezetős falazat mellett döntöttek, aminek nincs meg ez az előnye, hiszen csak a kandallótestnél jön a hő. Miért ezt a megoldást választották?

A házban padlófűtés van, így elsősorban azzal terveztük megoldani a fűtést, a kandallót inkább a hangulata miatt szerettük volna. Ennek ellenére felmerült a hőtárolós falazat megépítése is, ez azonban olyan súllyal nehezedett volna a padlófűtésre, hogy elképzelhető, hogy nem bírta volna el. Abban azért bízunk, hogy a kora őszi napokon a kandalló még ki tudja váltani a padlófűtést…

Hogyan zajlott a kandalló kivitelezése? Mennyire volt megelégedve?

Három nap alatt épült meg a kandalló, de – más okból fakadóan – számomra az a három nap nagyon zűrös volt, így igazából nem is tudtam a kandalló építésére koncentrálni. De szerencsére nem is kellett, mert a szakemberek nagyon diszkréten, rendesen és tisztán dolgoztak. Pontos és tisztességes csapat – a házépítés során már megtapasztaltuk, hogy ez milyen fontos.