Egy százéves, többé-kevésbé felújított parasztházba építettünk egy, a másik helyiségből fűthető cserépkályhát, az elképzeléseket és a tapasztalatokat Dr. László Előd megrendelő osztja meg velünk.

„Közel három évtizede vettük meg ezt a régi parasztházat, a benne lévő vaskályha helyére egy búbos kemencének álcázott cserépkályhát építettünk. A 20 év alatt azonban ez meglehetősen kiszolgált, valamint több szempontból nem is voltunk vele elégedettek” – meséli Dr. László Előd. Bár a tisztaszobába épült a „kemence”, stílusában nem igazán felelt meg, hiszen maga a berendezés már kevésbé tükrözte az eredeti, paraszti jelleget. Ennél azonban nagyobb gondot jelentett, hogy amikor túlságosan befűtötték, megrepedezett, amikor pedig kevésbé, akkor nem adott elegendő meleget… Emellett pedig vegyes tüzelésre sem volt alkalmas.

„Az előző kályhát is a konyhából lehetett fűteni, ezt szerettük volna az új esetében is megtartani, hiszen akkor nem kell a szobába a szenet, fát behordani, a hamut kihordani. Fontos szempont volt az is, hogy szénnel is fűthető legyen és hogy – miként az előző cserépkályha esetében – itt is legyen egy kis padka, ahová be lehet kuporodni olvasni” – ismerteti az elvárásokat Dr. László Előd. Az új cserépkályhát úgy kellett megtervezni, hogy alkalmas legyen az 5×4,5 méteres, 3 méter belmagasságú szoba fűtésére.

A kezdeti felmérést követően magát a kályhacsempe formáját és színét már a kiállítóteremben választotta ki a megrendelő a Szabó Kályhamanufaktúra saját üzemében előállított csempékből.

Ezt követően kezdődött meg a tényleges munka, először a régi cserépkályha bontásával. „Rettegtünk attól az iszonyú kosztól, amivel ez jár, nagy örömünkre azonban Szabó úrék úgy oldották meg a bontást, hogy szinte minimális rendetlenséggel járt” – magyarázza a megrendelő.

Amikor arról kérdeztük Dr. László Elődöt, mennyire elégedett az eredménnyel, egyből rávágta: „Száz százalékosan és még egy kicsit.” Aztán persze el részletesen el is árulta, minek köszönhető mindez: „Már a felmérés során ordított Szabó úrról a szakértelem. Az is tetszett, hogy mindig hajszálpontosan betartotta az időpontokat, és nem erőltetett ránk semmit. Értem ezen, hogy amikor például látta az előző cserépkályha ajtaját és hamuzóját, elmondhat, hogy ezek az újnál is használhatóak, nem kényszerített ránk méregdrága új elemeket. Összességében pontos és tisztességes szakember, a cserépkályhában pedig két hete csak gyönyörködünk.”

De az elmúlt hetekben több cserépkályhát is építettünk, ezekből mutatunk meg még további kettőt:

Ha Ön is szeretne cserépkályhát, keresse fel oldalunkat, vagy keressen minket az info@szabokalyha.com e-mail címen vagy hívjon minket a +36 30 333 5858-as telefonszámon.